Nykytila + Kehityspolku x Muuttujat + Tahtotila = Strategia

Tahtotila on kehityspolku, joka johtaa tavoitetilan tavoiteasetantaan sekä kokoaa strategian rakentamiseksi vaadittavat elementit yhteen. Polun varrella on tärkeää huomioida muuttuvat tekijät ja tilanteet sekä osata reagoida niihin. Muuttujien hallinta on onnistumisen hallintaa.

Yrityksen strategian näkökulmasta muuttuvaa ympäristöä voidaan tarkastella jakamalla muuttujat positiivisiin ja negatiivisiin. Positiivisia ovat esimerkiksi tuottavuutta ja uutta osaamista lisäävät onnistuneet rekrytoinnit, uudet tuotteet ja palvelut tai vanhojen ominaisuuksien päivittäminen. Edellä mainituilla saadaan muun muassa lisäarvoa käytettävyyden, yleisen asiakastyytyväisyyden, lisämyyntimahdollisuuksien ja palvelulaajennuksien muodossa.

Matkalla paamaaraanNegatiivisiksi voidaan lukea olemassa olevien kilpailijoiden taholta kilpailun kiristäminen hinnoittelulla, kilpailijan uudet innovaatiot ja heidän palveluidensa ja tuotteidensa lisämyynti olemassa olevien sopimusten jatkoksi. Esimerkiksi ICT-palveluntarjoaja voi nähdä tämän erityisen suurena riskinä,  jos asiakasyritys toimii ns. multisourcing -ympäristössä useiden saman alan palveluntarjoajien kanssa. Toinen palveluntarjoaja voi toimittaa sähköpostipalvelua ja toinen tarjoaa siihen mobiilipostialustan ja laitehallinnan. Tällainen osittaisessa ja toisinaan pakollisessa symbioosissa eläminen kilpailijan kanssa helpottaa asiakkaan siirtymistä käyttämään kilpailijan palveluita, mikäli se nähdään kokonaisvaltaisena palvelutoimittajana paremmaksi.

Tällaisessa ympäristössä palveluntarjoajan strategiseksi tahtotilaksi voitaisiin  määritellä

  • katkeamaton palvelu
  • hyvät kehitysvalmiudet ja laadun huomiointi tuotevalinnoissa
  • mukana oleminen kaikissa lisäpalvelukilpailutuksissa
  • hyvä tavoitettavuus
  • toimivat henkilösuhteet asiakkaan edustajien kanssa

Näihin panostamalla on saavutettavissa tärkein tavoite, joka on sopimuksen voittaminen ja sen jatkuminen ensimmäisen kauden päätyttyä.

Pidemmän tähtäimen tahtotilassa voisi olla edellisten lisäksi uusien palveluiden myynti ja palveluiden kaappaaminen kilpailijoilta. Tällöin riski menettää omia saman palvelualueen palveluja pienenee. Se vain tarkoittaa, että laadun ja tuotetun hyödyn täytyy olla huikean korkealla, jotta siirtyminen yhdelle toimittajalle olisi kannattavaa.

Organisaation kehitysvaatimukset tahtotilan saavuttamiseksi

Tahtotilan tavoitteiden saavuttamiseen liittyy osaltaan henkilöstön kehittäminen, motivointi ja mahdollisuus osaamisen rekrytointiin nopealla aikataululla. Useissa tapauksissa tarve nopean osaamisen hankkimiseen tai projektin toteutukseen voidaan hankkia ulkopuolisena konsultointina. Toteutusten erityisosaamista vaativissa osa-alueissa ulkopuolisen osaamisen käyttö on usein perusteltua ja suositeltavaa. Liiallista sitoutumista ulkopuolisiin tahoihin tulee kuitenkin välttää ja pitää kriittinen osaaminen itsellään, tietenkin dokumentoidussa muodossa.

Motivoituneella henkilöstöllä, jolla on vahva halu seurata kehitystä ja alan uusia virtauksia on erittäin merkittävä rooli uuden tiedon ja taitojen hankkimisessa. Innostuneena ja motivoituneena henkilöstö on valmiimpi hankkimaan ja omaksumaan tietoa, kuin tilanteessa, jossa he eivät näe tarkoitusta itsensä kehittämiselle (yrityksen tulevaisuus ja tulevaisuus yrityksessä). Yrityksen johdon on siis luotava näkymät suunnista joihin ollaan menossa ja mahdollistettava kehittyminen oikeaan suuntaan. Siis taas kerran. Hiottu ja hyvin viestitty liiketoimintastrategia (Lemonquat Blog: Kiinnostaako strategia?), jossa on vahva ja selkeä tahtotila saattaa olla merkittävin kilpailuedun tekijä. ”Voiton vie se, jonka joukoilla on yhteinen päämäärä” –Sun Tzu

Facebook Twitter Linkedin Email

About Esa Viljava

Advisor and Managing Partner at Lemonquat Ltd. Professional experience from over 23 years in several areas of ICT and management functions in international companies. Educational background is from Information Technology and Business Management. Previous positions in e.g. several executive management boards, operations, customer interface, sales, projects and leadership. Esa´s responsibilities and projects have included technical projects, transition and transformation, mergers and demergers, offshoring, outsourcing, process implementation and improvement programs concerning customer accounts and people management. January 2024 Esa started as a Vice President of Growth, Sales & Marketing and a member of executive management board at Netox Oy. “It always seems impossible until its done.” - Nelson Mandela
This entry was posted in Management, Strategies and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply