IT:n sisäistäminen, oikotie onneen?

 IT on yrityksen keskeinen funktio, jonka arvoa mitataan laadulla, kustannuksilla ja sen tuottamalla hyödyllä. Arvioitsijoina toimivat loppukäyttäjät ja liiketoiminnan edustajat. Toiminta on kamppailua olemassaolosta, sopeutumista vaihtuviin tilanteisiin. Liiketoiminnan lait määräävät tahdin. Se pärjää kuka löytää keinot menestykseen.

Laadukkuuden, kustannustehokkuuden ja hyödyn saavuttamiseksi on yleisimmin päädytty ulkoistamaan palvelutoiminta. Siirretään vastuu perustoiminnoista palvelutoimittajalle ja vapautetaan omat resurssit liiketoimintahyödyn tuottamiseen. Siirtämällä katse pois palvelutuotannosta liiketoiminnan suuntaan ei ole kuitenkaan yksioikoista, esimerkkejä tyytymättömyydestä palveluun ja projekteihin tulee esiin viikoittain.

Autovalmistaja General Motors on päätynyt palaamaan IT:n ulkoistuksesta sisäistykseen (Tivi, 5.10.2012, It:n sisäistäminen käy GM:lle kalliiksi). Hanke on massiivinen, noin 7 miljardin dollarin ulkoistussopimuksesta 10 000 uuden työntekijän palkkaamiseen. Onko ulkoistaminen mahdoton tehtävä vai onko sisäistämisessä kyseessä trendi, jolla tavoitellaan oikotietä onneen? Mitä jos sisäistäminen epäonnistuu, mitä seuraavaksi?

Sen sijaan että pohdimme ulkoistamista, moniulkoistamista tai sisäistämistä, tulisi tarkastella mistä palveluiden tuottamisessa on oikeastaan kysymys, ei etsiä pihviä lehtikasasta. Tavoite on IT-toimintojen olemassaolon lunastaminen. Mikä tahansa palveluiden tuottamisen muoto on, jämäkkä johtaminen, hyvä henkilöstöhallinto sekä tavoitteellinen yhteistyö IT-organisaation ja liiketoiminnan välillä mahdollistavat onnellisen lopputuloksen.

Facebook Twitter Linkedin Email

About Jarkko Lommi

Management Advisor. Around 30 years of experience in ICT from different angles from business and service perspective. Working experience from ICT service providers and internal ICT organizations in several positions, e.g. operations and service management, leadership, development and communications. Jarkko is nowadays working as a Senior Advisor in ICT management and development company called Sofigate.
This entry was posted in Outsourcing and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply